Op de Tast: voelbare tekeningen met uitleg

Wat is er voor wie beschikbaar?

Op de Tast. Dat is de naam van de collectie boeken met voelbare tekeningen voor blinde en slechtziende leerlingen van Dedicon. Deze methodeonafhankelijke boeken zijn gemaakt voor leerlingen en onderwijsprofessionals, ouders en andere begeleiders die de tekeningen naast of in plaats van de gebruikelijke schoolmaterialen willen gebruiken.

Concept 

Op de Tast-boeken leggen een concept uit. Soms horen ze bij een school- of studievak, maar het kan ook gaan om algemene onderwerpen die voor blinde en slechtziende leerlingen en studenten niet toegankelijk zijn. Hoe leg je bijvoorbeeld uit hoe emoticons of de vorm van letters er uit zien? Of cijfers en symbolen? Een Op de Tast-boek kan bijdragen aan de conceptvorming met behulp van voelbare tekeningen. 

In de webshop van Dedicon Educatief vind je een steeds groter wordende collectie Op de Tast-boeken. Dit zijn tekeningenbanden met een uitleg, deze bestel je er apart bij. Zo kun je zelf kiezen voor uitleg in Edu-tekst, braille of audio. Ontbreekt de audio? Dan kun je daarvoor een productieverzoek indienen. Soms horen er ook nog 3D-prints of andere materialen bij. 

Wat voor wie?

Op de Tast-boeken kun je als leerling, docent, ouder of begeleider op diverse manieren inzetten:

Inzet naast reguliere lesmethodes, als alternatief voor ontoegankelijke uitleg en/of opgaven in de schoolboeken:

Inzet om plezier en handigheid in het op de tast verkennen van tekeningen te krijgen:

[Artikel gaat verder onder de afbeelding]

Voelbare tekeningenset van het lesthema Sinterklaas

 

Waarom kom je sommige titels in verschillende categorieën tegen?

Een strakke indeling is niet mogelijk. Sommige titels bieden een alternatief voor lesstof, maar zijn ook vakoverstijgend interessant. Het omgekeerde komt ook voor natuurlijk. En soms is een boek op een bepaalde leeftijdsgroep gericht, maar kunnen de tekeningen voor een jongere of oudere leerling ook heel goed van pas komen. Als je bijvoorbeeld op de middelbare school zit of studeert en wilt weten hoe verkeersborden of bepaalde bomen eruitzien. Of hoe voelbare tekeningen van driedimensionale onderwerpen worden gemaakt, of hoe schaduw en perspectief ‘werken’.

Niet gevonden wat je zoekt? 

Wil je een onderwerp behandelen in de klas of met je leerling en vind je dat niet terug in het overzicht? Dan kun je een productieverzoek doen. Neem voor je dat doet altijd contact op met dorineintveld@dedicon.nl voor informatie. Zij vertelt je graag over wat de mogelijkheden zijn en wat je precies mee moet sturen met je productieverzoek. 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over Op de Tast en andere voelbare leesvormen? Onze klantenservice helpt je graag verder!
T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 26 mei 2021 Laatste update: 1 maand geleden