Stephan maakt braille bladmuziek

Een interview met Dedicon's expert in braille bladmuziek

Het leren lezen van muziek is onmisbaar voor wie een studie of carrière in de muziek nastreeft. Alleen dan kun je een stuk helemaal zelfstandig doorgronden en analyseren. Maar ook als je muziek als hobby beoefent, is zelf muziek kunnen lezen vaak belangrijk.

Braille bladmuziek biedt blinden alles wat zwartschrift bladmuziek zienden biedt. Voor het audiotijdschrift Zienswijs interviewden we Stephan Handels, expert braille bladmuziek bij Dedicon. Wat is braille bladmuziek? En hoe zet Dedicon muziekstukken om?

Beluister het in dit audiofragment.

Braille bladmuziek: een vak apart

In braille bladmuziek zijn sommige dingen anders dan in zwartschrift bladmuziek. Het belangrijkste verschil is dat alle muzikale informatie in braille achter elkaar wordt geschreven. In zwartdruk staat informatie tweedimensionaal weergegeven: horizontaal de tijd, verticaal de toonhoogten en samenklanken. Omdat een blinde musicus niet tegelijk kan lezen en spelen, zal hij het stuk eerst moeten instuderen en uit zijn hoofd leren. En zo zijn er meer bijzonderheden. Meer over braille bladmuziek leren lees je in dit artikel.

De collectie bladmuziek bij Dedicon

 • Braille bladmuziek
  Grotendeels klassieke werken in braille voor piano, blokfluit en gitaar. Daarnaast is er een kleine verzameling populaire werken in braille.

  In geprint braille:

  - Wie is er bang voor braille bladmuziek? 
  - Basisboek Braille Bladmuziek

  Als voelbare tekening: Muziekschrift in reliëf 
   
 • Bladmuziek in vergrote vorm en letternotatie
  Hiervan heeft Dedicon slechts enkele exemplaren in collectie. Lees ook het artikel om zelf thuis bladmuziek te vergroten.
   
 • Gesproken bladmuziek 
  Deze collectie bevat met name klassieke werken, vooral voor piano, gitaar, orgel en zang, zowel voor beginners als gevorderden.

Proefexemplaren

Van vergrote bladmuziek en gesproken bladmuziek zijn proefexemplaren beschikbaar. Deze kunnen via onze klantenservice worden besteld.

 • Vergroting A4: ‘Dona nobis pacem’  van Jan D.
 • Vergroting A3: ‘Kinderszenen’  van Robert Schumann
 • Gesproken: Debussy’s ‘Pour le Piano’ (voor gevorderden)

Bestellen
Alle aangepaste leesvormen van bladmuziek zijn te bestellen via onze webwinkel

Helpdesk Braillemuziek

‘Waar vind ik een docent braille bladmuziek?’ ‘Welke expert kan mij helpen met braille bladmuziek?’ ‘Hoe moet ik dit lezen?’

Heb je praktische vragen over braille bladmuziek? Vraag het de Helpdesk Braillemuziek!  Mail je vraag naar: Helpdesk Braillemuziek.
Lees ook het artikel 'Vraagbaak voor braille bladmuziek'

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepast bladmuziek of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 1 oktober 2019 Laatste update: 3 maanden geleden