Tips voor muzikanten en muziekdocenten

Meer plezier met muziek

Ben je muzikant met een visuele beperking? Of geef je muziekles aan blinde of slechtziende leerlingen? Dan hebben we een handig overzicht met tips voor je samengesteld, waarmee je nog meer plezier kunt halen uit muziek.

Braille muziektekens opzoeken

Braillemuziek is universeel, op enkele eigenaardigheden per land na. Als je een muziekteken wilt opzoeken en Duits kunt lezen, dan is er een heel handig online muziekwoordenboek.

Handige apps en software voor blinde en slechtziende muzikanten

 • Zelf muziek mixen, producen of als DJ aan de slag? Er zijn toegankelijke (professionele) computerprogramma’s of apps waarmee je muziek kunt opnemen en mixen zoals Reaper of Audacity, DJ app voor iOS of Mac en ook zijn er mogelijkheden voor als je met Midi software je eigen muziek wilt creëren.
 • Zelf bladmuziek componeren kan met de Symphony app voor iPhone of iPad waarmee je met een toetsenbord of keyboard de noten invoert. Deze app is geheel toegankelijk met VoiceOver en sneltoetsen te gebruiken. Ook op de pc zijn er mogelijkheden. 

Uitgebreide informatie over de apps vind je op het kennisportaal van Visio met tips, artikelen, overzichten en gebruikershandleidingen. Hier is ook informatie te vinden over apps die je bladmuziek vergroten of handige tips zoals een pratend stemapparaat, waarbij je niet op het scherm hoeft te kijken. De site wordt regelmatig aangevuld. Kies de tegel Muziek of typ een trefwoord in de zoekfunctie. 

Zwitserse collectie bladmuziek

Als je Duits kan lezen, dan is de muziekafdeling van de SBS (de Schweizerische Bibliothek für Blinde, Seh- und Lesebehinderte) een aanrader. Deze heeft een zeer uitgebreide collectie braille bladmuziek. Zij lenen ook uit aan mensen buiten Zwitserland. Neem voor meer informatie en voorwaarden contact op met hun klantenservice.

Site voor musici met een visuele beperking

Connect2music is een website die informatie verstrekt over muziekbeoefening door musici met een visuele beperking. De site is bedoeld voor de musicus met een visuele beperking, maar ook voor muziekdocenten, muziekgroepen en koren.

De collectie bladmuziek bij Dedicon

 • Braille bladmuziek
  Grotendeels klassieke werken in braille voor piano, blokfluit en gitaar. Daarnaast is er een kleine verzameling populaire werken in braille.

  In geprint braille:

  - Wie is er bang voor braille bladmuziek? 
  - Basisboek Braille Bladmuziek

  Als voelbare tekening: Muziekschrift in reliëf 
   
 • Bladmuziek in vergrote vorm en letternotatie
  Hiervan heeft Dedicon slechts enkele exemplaren in collectie. Lees ook het artikel om zelf thuis bladmuziek te vergroten.
   
 • Gesproken bladmuziek 
  Deze collectie bevat met name klassieke werken, vooral voor piano, gitaar, orgel en zang, zowel voor beginners als gevorderden.

Bestellen
Alle aangepaste leesvormen van bladmuziek zijn te bestellen via onze webshop

Helpdesk Braillemuziek

‘Waar vind ik een docent braille bladmuziek?’ ‘Welke expert kan mij helpen met braille bladmuziek?’ ‘Hoe moet ik dit lezen?’

Heb je praktische vragen over braille bladmuziek? Vraag het de Helpdesk Braillemuziek!  Mail je vraag naar: Helpdesk Braillemuziek.
Lees ook het artikel 'Vraagbaak voor braille bladmuziek'.

Proefexemplaren bestellen?

Van vergrote bladmuziek en gesproken bladmuziek zijn proefexemplaren beschikbaar. Deze kunnen via onze klantenservice worden besteld.

Vergroting A4: ‘Dona nobis pacem’ van Jan D.
Vergroting A3: ‘Kinderszenen’  van Robert Schumann
Gesproken: Debussy’s ‘Pour le Piano’ (voor gevorderden)

Drie video's over braille bladmuziek

Drie hardnekkige mythes over braille

Het belang van braille bladmuziek?

Braille music scores for blind people

Meer weten over muziek?