goedekennis.nl >> Tips >> Tips voor het gebruik van TextAid-bestanden

Tips voor het gebruik van TextAid-bestanden

Werk jij met de dyslexiesoftware TextAid? Dan hebben we voor jou een paar handige tips over de TextAid-bestanden van Dedicon. We hebben een collectie van duizenden schoolboeken beschikbaar.

1. Openen van een TextAid-bestand

Om een TextAid-bestand te kunnen openen is de dyslexiesoftware TextAid nodig. Dit is software die je in je internetbrowser kunt gebruiken en waar je kunt inloggen met jouw gebruikersaccount.

2. Zelf bewerken

Een Dedicon-bestand kun je zelf nog verder bewerken door bijvoorbeeld de leesvolgorde te veranderen of delen van de tekst niet voor te laten lezen. Om deze het volgende schooljaar weer te kunnen gebruiken, dien je een nieuwe licentie te kopen. 

3. Samenvatting maken

Per pagina kun je een samenvatting maken van de gearceerde stukken tekst.

4. Pagina’s opslaan als MP3

Per pagina van het TextAid-bestand kun je de tekst als MP3 downloaden. Ga op de pagina staan waarvan je het MP3-bestand wilt maken en selecteer in het linker menu ‘downloaden als MP3’. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een proefwerk moet leren en snel bepaalde pagina's wilt beluisteren.

5. Pagina’s afdrukken

Het is (nog) nog niet mogelijk om een pagina uit het TextAid-bestand te printen. Wel is het mogelijk om een screenshot te maken van een pagina, deze in bijvoorbeeld Word in te voegen om te kunnen printen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je docent jouw huiswerk moet nakijken.

6. Tools om mee te lezen in de tekst

In het linker menu ‘Hulpmiddelen’ kun je twee tools selecteren om te helpen bij het meelezen in de tekst (een liniaal en een tool om de overige tekst te maskeren).

7. Vragen over het programma TextAid

Voor vragen over het gebruik van TextAid, kun je contact opnemen met de leverancier Woordhelder.

8. Even uitproberen?

Ook kun je demobestanden downloaden, die je samen met een demoversie van TextAid kunt uitproberen.

31 oktober 2016Tags: dyslexiesoftware, textaid,