Braille bladmuziek digitaal lezen

Braille notenschrift met de brailleleesregel lezen

Je geeft muziekles. De jongste leerlingen staan ook dit jaar weer te popelen om een instrument te leren spelen. De eerste stap is het notenschrift leren. Het onderwijzen van het muziekschrift is nu eenmaal een gangbaar onderdeel van muziekonderwijs. Dat geldt ook voor mensen met een visuele beperking; voor blinde en slechtziende leerlingen is er het braille notenschrift. Braille notenschrift is beschikbaar op papier, maar meer en meer ook digitaal.

Braille bladmuziek met brailleleesregel

Screenshot van braillebladmuziek in het programma Braille Music Reader

Veel blinden en slechtzienden die digitaal vaardig zijn, willen braille bladmuziek dan ook graag via de computer met brailleleesregel of ander hulpmiddel kunnen lezen. Hoe werkt dat? Hoe kun je braille notenschrift digitaal lezen? Twee opties:

  1. Je kunt gebruik maken van gespecialiseerde software. Bijvoorbeeld de software die ontwikkeld is door Bill McCann, één van de twee auteurs van 'Who Is Afraid of Braille Music?'. Op zijn website Dancing Dots vind je meer informatie. Wie googelt op bijvoorbeeld Braille Music Editor vindt nog meer software. 
  2. Je kunt ook Unicode braille gebruiken. Dit wordt op de brailleleesregel precies zo weergegeven als op het beeldscherm. Tip: zet de lettergrootte op minimaal 18, dan is het gemakkelijker leesbaar van het scherm. Typ bijvoorbeeld in Word 280F+ALT+X. Het resultaat is: ⠏. Op de website van Unicode vind je een document voor alle mogelijke braillekarakters. Zodra er een handigere manier is om Unicode Braille te typen, laten we het in dit dossier weten.

Externe helpdesk braille bladmuziek

Heb je hele praktische vragen over braille bladmuziek? Vraag het de externe Helpdesk Braillemuziek! Mail je vraag naar: Helpdesk Braillemuziek

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over braille bladmuziek? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486