Dafne (13) heeft dyslexie

Hoe Dafne zich voorbereidt op de brugklas

“Dankzij de voorleesapp LEX is mijn dochter Dafne een stuk zekerder geworden. Ze kan straks in de brugklas onopvallend anders zijn.” Moeder Mariëlle vertelt over de voorbereidingen die zij en haar dochter treffen voor de overstap naar de middelbare school.

Liever lezen dan luisteren?

“Dafne gaat dit schooljaar naar de brugklas. Dat is super spannend natuurlijk! Vooral omdat ze dyslexie heeft. Zo halverwege de basisschool kregen we al het vermoeden dat Dafne dyslexie had. Ze had veel moeite met taal, met het spellen van woorden, schrijven. De dyslexietest die we eind groep 6 lieten doen bevestigde ons vermoeden. Dat ze extra hulp nodig heeft vindt Dafne niet leuk. Dat maakt haar extra onzeker; ze wil vooral niet als ‘dom’ overkomen. Of anders zijn dan de rest. En dan nu naar de brugklas…

Hoe zit het met de vreemde talen die ze op de nieuwe school krijgt? Frans, Duits, Engels. Boeken lezen voor de lijst. Ze moet veel meer tekst verwerken, meer dingen onthouden. Kortom, er komt best veel op haar af. En dan wil je niet graag buiten de boot vallen, zeker niet als puber!

Gelukkig hebben we het afgelopen jaar veel hulp gehad van een dyslexiecoach. Met het oog op de overgang naar de brugklas raadde zij ons de voorleesapp LEX aan. Daar ben ik wel even met Dafne voor gaan zitten, en met testaccount kon ze zelf ervaren of dat iets was voor haar. In het begin moest ze wel even wennen, maar uiteindelijk ziet ze er ook de voordelen van. Ze kan al haar schoolboeken op de app beluisteren; ze zijn ingesproken met een menselijke stem. Met het gewone schoolboek ernaast kan ze tegelijkertijd lezen en luisteren. En ze krijgt dus exact dezelfde lesstof als haar klasgenoten. Die app heeft haar gelukkig wat meer zelfvertrouwen gegeven en ze ziet inmiddels ook wat minder op tegen de brugklas. Maar spannend blijft het natuurlijk wel.”

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over gesproken boeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Moet je ook 'ns luisteren...

  • … naar Sandra, moeder van Mitchell (14)
  • … naar Sem (13) die naar de brugklas gaat
  • … naar onze expert die vertelt over boeken lezen vs. boeken luisteren
  • … naar Rafiq (14) die gelukkig tijd over houdt om te gamen
  • … naar Carlien Matulessy, docent Nederlands
  • … naar Sara (13) over haar ervaringen met voorleesapp LEX
Publicatiedatum: 28 juli 2020 Laatste update: 1 year geleden