Ervaringen

Hier vind je verhalen. Van ervaringsdeskundigen, experts, docenten, vrijwilligers en begeleiders. Verhalen die het waard zijn om gedeeld te worden. Heb jij ook een verhaal dat je graag wil delen? Neem dan contact op met de redactie door te mailen naar goedekennis@dedicon.nl.   

Ervaringen

Artikel 15i: een toegankelijke uitzondering

Martijn David van het NUV vertelt je alles over de auteurswet. Belangrijk, want daardoor mag Dedicon doen wat ze doet.
tags: toegankelijkheid, regels

29 nov, 2017
Het redactieteam
Ervaringen""

Demo: zo werkt LEX

Dyslexiecoödinator Alice maakte een demo-filmpje over LEX. Stap voor stap vertelt ze hoe de app werkt.
tags: lex, apps, gesproken boeken

28 sep, 2017
Het redactieteam
ErvaringenLaurens met zijn mobiel in hand

Zo werkt LEX voor Casper en Laurens

Met de app LEX kun je de gesproken schoolboeken van Dedicon afspelen. Casper en Laurens vertellen hoe LEX hen helpt.
tags: lex, apps, gesproken boeken

06 sep, 2017
Het redactieteam
Ervaringen""

De gemiddelde leerling bestaat niet: UDL

Universal Design for Learning is een methode binnen het onderwijs met als doel: optimaal onderwijs voor iedereen. Ik spreek met Irma van Slooten.
tags: meedoen, toegankelijkheid

23 aug, 2017
Het redactieteam
ErvaringenWapperende vlag met een boekentas. Op de vlag staat in braille de tekst 'geslaagd'

GESLAAGD! Examen doen met een visuele beperking, hoe werkt dat?

Niels heeft net te horen gekregen dat hij geslaagd is voor zijn havo-diploma. Blind je examen doen, hoe werkt dat eigenlijk?
tags: examen, edu-tekst, voelbare tekeningen

12 jul, 2017
Anneke Wijtvliet
Ervaringen""

Schatzoeken met Anne

Anne is net klaar met het eerste jaar van haar studie Archeologie in Leiden. Hoe gaat haar studie met een visuele beperking?
tags: club orange, vergrotingen, gesproken boeken

29 jun, 2017
Het redactieteam
Ervaringen""

Soms herken ik mijn klasgenootjes niet eens

Ole sleutelt graag aan zijn computer. Hij wil later dan ook een opleiding met ICT gaan doen. Nu zit hij in de 3e klas en gebruikt aangepaste schoolboeken.
tags: CVI, club orange

20 jun, 2017
Het redactieteam
ErvaringenIlse en Suus Arts

Suus heeft dyslexie

Om haar huiswerk te maken gebruikt Suus LEX en ClaroRead. Waar ze het liefst naar luistert? Een vrouwenstem.
tags: dyslexiesoftware, lex

31 mei, 2017
Het redactieteam
Ervaringen""

Blind, maar niet gehandicapt

Marina is 12 jaar, blind en vlogt over van alles: van paardrijden tot huiswerk maken. Maak kennis met Marina!
tags: meedoen, edu-tekst

22 mrt, 2017
Het redactieteam
ErvaringenVoorleester naast de microfoon

De opvallendste verhalen

Als voorlezer krijg je van alles op je leesplankje. Welke grappige of opvallende dingen zijn onze voorlezers tegengekomen?
tags: vrijwilliger, voorlezen

08 feb, 2017
Het redactieteam
ErvaringenJesse

Bèta-profiel & visuele beperking

N&T als je blind bent? Dan kan! Jesse zit in havo 5 en is een echte bèta.
tags: bèta, edu-tekst

18 jan, 2017
Anneke Wijtvliet
ErvaringenGerard in de studio.

De mooiste reactie op jouw boek?

We vroegen zes vrijwilligers wat de mooiste reactie zou zijn van een lezer op hun voorgelezen boek.
tags: vrijwilliger, voorlezen

07 dec, 2016
Het redactieteam
ErvaringenVoor een kast vol boeken staat op een tafel een laptop en een stapel boeken.

Handige studietips&tricks van Kristina

In een kort interview vertelt Kristina, studente fiscaal recht en blind, hoe zij haar leer- en leeswerk voor haar studie aanpakt.
tags: edu-tekst, bestellen

30 nov, 2016
Het redactieteam
ErvaringenVrouw zit in studio achter de microfoon en leest boek voor.

Wat motiveert vrijwillige voorlezers van Dedicon?

Vrijwillige voorlezers komen een paar uur per week naar de studio om voor te lezen. Wat motiveert hen? Zes vrijwilligers praten je bij.
tags: vrijwilliger, voorlezen

04 okt, 2016
Het redactieteam
Ervaringenklanttevredenheidsonderzoek: een fragment uit het filmpje met een brailleboek en rapportcijfer 7,8

Met dit rapport kunnen we thuiskomen

Duizenden mensen deelden hun ervaringen over onze producten, dienstverlening en klantenservice. Dit zijn de uitkomsten van ons klanttevredenheidsonderzoek.
tags: klanttevredenheid, kiezen

27 sep, 2016
Anneke Wijtvliet
ErvaringenMarieke Maars

Marieke over dyslexieplein.nl

Dyslexieplein.nl is een platform waar jongeren met dyslexie informatie kunnen delen en vinden over alles wat met dyslexie te maken heeft.
tags: dyslexie

14 sep, 2016
Het redactieteam
ErvaringenFoto van Anne

Anne gaat studeren. Spannend!

Anne, Club Orange lid, heeft last van dubbelzien. Na de zomer begint ze aan iets nieuws: ze gaat archeologie studeren. Wat zijn haar verwachtingen?
tags: club orange

30 aug, 2016
Het redactieteam
ErvaringenVrijwilliger Marion Straver

Wat maakt voorlezen bij Dedicon zo bijzonder?

Marion is vrijwillige voorlezer bij Dedicon. Zij vertelt waarom dit voorlezen bij Dedicon zo leuk en bijzonder is.
tags: vrijwilliger, voorlezen, gesproken boeken

08 aug, 2016
Het redactieteam
ErvaringenVoorgevel JFC

Dyslexie op het JFC

Marjan is docent Nederlands en samen met haar collega Maartje begeleidt ze leerlingen met dyslexie op het Johannes Fontanus College.
tags: dyslexiesoftware, dyslexie

03 aug, 2016
Het redactieteam
ErvaringenFoto van Jasmijn

CVI: wat is dat nou eigenlijk?

Jasper heeft CVI. Een aandoening die ervoor zorgt dat hij minder goed kan zien. Wat het precies is, legt hij aan je uit.
tags: CVI, club orange

28 jul, 2016
Het redactieteam
ErvaringenDocent helpt leerling achter de computer

Dyslexiecoördinator en ICT

Het is belangrijk dat je computer goed ingericht is voor dyslexiehulpmiddelen. Tineke vertelt hoe zij dat aanpakt op school.
tags: dyslexiecoördinator

23 jul, 2016
Mieke Urff