Ervaringen

Over leren en studeren met een leesbeperking

Hier vind je verhalen. Van ervaringsdeskundigen, experts, docenten, vrijwilligers en begeleiders. Verhalen die het waard zijn om gedeeld te worden. Centraal thema: leren en studeren met een leesbeperking. Ben je blind of slechtziend? Of heb je dyslexie? En heb jij ook een verhaal dat je graag wil delen? Neem dan contact op met de redactie door te mailen naar goedekennis@dedicon.nl.

Anne gaat studeren

Anne voor een muur beschilderd met graffitti

'Na mijn slagen is het dan zover: ik ga studeren. Ik ben Anne, lid van Club Orange, en na veel operaties aan mijn ogen heb ik blijvende schade opgelopen. Ik heb het meest last van dubbelzien. Er breekt voor mij een nieuwe periode aan: ik ga studeren! Ik neem jullie graag mee in mijn voorbereidingen.'

Onderwijzen met een visuele beperking

Door zijn handicap heeft Tom (62) geleerd niet op te geven, maar is hij op zoek naar wat hij nog wel kan. Hij formuleert constant nieuwe doelen en idealen voor zichzelf en verlegt zijn eigen grenzen. Zijn slechtziendheid heeft hem nooit tegengehouden zijn dromen na te jagen.

Video

Image
Ole vertelt over zijn eindexamen (video)

Ole doet eindexamen. Omdat hij CVI heeft is het nodig dat hij zijn examen kan vergroten, zodat hij ook kan lezen wat er staat. Hij werkt daarom met examens in digitale vorm (fotoPDF). In de video vertelt hij hoe dat gaat.

LUISTERTIP

Al vanaf zijn geboorte is Jesse blind, zonder enige restvisus. Hij kiest voor een echt bèta-profiel met vakken zoals wiskunde-B, scheikunde en natuurkunde. Dat ligt niet voor de hand. Wij zijn benieuwd waarom Jesse voor dit profiel gekozen heeft en hoe hij zijn leerwerk aanpakt.

'Als AOB-er raak ik nooit uitgeleerd'

Toke is ambulant onderwijskundig begeleider bij Koninklijke Visio. Ze begeleidt leerlingen met een visuele beperking die naar een reguliere basisschool gaan. Dat doet ze al zo’n dertig jaar met tomeloze energie en veel enthousiasme. Ze vertelt over de ins and outs van haar vak en over haar persoonlijke drijfveren.

Jouw verhaal delen?

Image
twee dames aan picknicktafel lezen en schrijven

Wil jij als onderwijsprofessional, ouder of leerling met een leesbeperking jouw eigen ervaringen delen? Dan willen we daar alles over weten!