Zelf toegankelijk maken: kleur & contrast

Handige tips en voorbeelden

Je hebt een kind met dyslexie of een visuele beperking die thuis onderwijs krijgt? En is de lesstof niet duidelijk leesbaar door onhandig kleurengebruik en te weinig contrast? Weet dat je heel eenvoudig thuis zelf lesmateriaal kan aanpassen. Hoe je dat doet legt onze expert uit. Hij geeft praktische tips en adviezen die je heel eenvoudig zelf kunt toepassen.

Waarom kleuren aanpassen?

Kleuren vrolijken een pagina op, maar niet voor iedereen zijn kleuren even toegankelijk. Voor slechtziende leerlingen kan kleur bepalend zijn voor het wel of niet kunnen lezen van tekst. Kleuren kunnen een pagina ook heel erg druk maken; dyslectische leerlingen vinden een rustige uitstraling fijn werken. En leerlingen die kleurenblind zijn, zien geen verschil tussen (sommige) kleuren.
 

Wat kun je doen?

goed en slecht voorbeeld van kleurgebruik

In de rechterafbeelding (bad practice) zie je hoe kleuren voor onrust kunnen zorgen en de tekst ontoegankelijk kunnen maken. Het is daarom belangrijk rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Voor- achtergrondkleuren. Zorg dat er genoeg contrast tussen de voor- en achtergrondkleuren zit. Dat leest voor iedereen prettig en het geeft een stukje rust. Slechtziende leerlingen hebben veel baat bij een goed contrast. Welke kleuren hebben een goed contrast? Bijvoorbeeld wit op zwart, of zwart op wit. Maar ook zwart op geel of geel op zwart zijn veelgebruikte combinaties.
   
 • Contrastsoftware. Vaak hebben slechtziende leerlingen zelf de software die het contrast op het beeldscherm aanpast. Zorg dat jouw digitaal lesmateriaal er in die kleuren goed uitziet. Ook is het belangrijk dat leerlingen zelf de kleuren in je materiaal kunnen aanpassen. Dat is nodig voor leerlingen die niet van die software gebruik maken, maar wel graag lezen met contrastkleuren. Zo kun je een contrast-selector toevoegen, zodat iedere bezoeker de website in contrast kan lezen als hij dat wil. Die vind je rechts bovenaan op deze website. 
   
 • Betekenis van kleur. Het is belangrijk dat een kleur niet de enige manier is waarop de inhoud wordt duidelijk gemaakt. Zorg ervoor dat er een tekstueel alternatief is, zodat ook je leerlingen die geen kleuren kunnen onderscheiden de inhoud begrijpen. Zoals leerlingen die kleurenblind zijn. Voor gekleurde tekst geldt dat natuurlijk niet. Zorg er dan voor dat de betekenis van de kleur ook op een andere manier duidelijk wordt. Het voorbeeld laat de juiste en de verkeerde werkwijze zien. 

Meerkeuzevraag met een juist en onjuist kleurgebruik

Hoe controleer je of het werkt?

 • Vraag feedback van je leerlingen: welke kleuren vinden zij fijn om mee te werken?
 • Je kunt via Graybit je website bekijken in grijstinten. Is ook dan de website nog begrijpelijk?
 • Hoe weet je of kleuren genoeg contrast hebben? Dat kun je checken met de contrastchecker.
 • Op de website van Anysurfer vind je meer informatie over hoe informatie presenteert voor mensen die geen kleuren onderscheiden.  

 

Deel jouw eigen toegankelijke lesmaterialen

Dedicon is altijd op zoek naar mooie voorbeelden van zelfgemaakt en toegankelijk lesmateriaal. Ben jij leerkracht en maak jij je eigen lesmateriaal in de vorm van extra opdrachten, leesteksten of toetsen? En maak je deze ook toegankelijk voor leerlingen met een leesbeperking? Stuur jouw voorbeelden sturen naar goedekennis@dedicon.nl. In overleg krijgt jouw voorbeeld een plekje op dit platform.