12 artikelen

Sorteren op:
  • Tips
    Afbeelding
    hand op een toetsenbord
    Zo maak je Word-bestanden voor brailleleesregel en spraak toegankelijk
    Met deze tips maak jij Word-bestanden – lesmateriaal in dit geval – toegankelijk voor gebruik met brailleleesregel en spraak. Zo kan iedere blinde of slechtziende leerling de informatie lezen die jij wilt delen. En eigenlijk is het helemaal niet moeilijk.
  • Tips
    Afbeelding
    keramiekwand met hoofden erin geboetseerd
    Koppenstructuur in Word: zo doe je dat
    Zijn jouw opdrachten goed leesbaar voor leerlingen met een visuele beperking en dyslexie? Met een heldere koppenstructuur in je Word-bestand kom je al heel ver! In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen.
  • Tips
    Afbeelding
    stapel boeken met gekleurde labels
    Zo herken (en maak) je een toegankelijke pdf
    Wat zijn de verschillen tussen een foto-pdf, tekst-pdf en een tagged pdf? Onze toegankelijkheidsexpert Hans Beerens legt het uit en geeft tips.
  • Opinie
    Afbeelding
    klaslokaal met verschillende informatie-items aan de muur
    De visuele flipperkast
    Op weg naar zijn werk wandelt onze adviseur Hans Beerens regelmatig langs een school. Wat hem opvalt is de enorme hoeveelheid aan informatie in ieder klaslokaal. Hoe zit dat dan voor kinderen die dyslexie hebben? Of zelfs blind of slechtziend?
  • Tips
    Afbeelding
    schrift met de woorden 'tips & tricks' ligt op houten tafelblad met lampenpeertjes eromheen
    Toegankelijk lesmateriaal, hoe organiseer je dat?
    Als leerkracht moet je wel eens lesmateriaal aanpassen voor een leerling met een leesbeperking. Krijg tips van onze expert om te zorgen voor toegankelijk lesmateriaal. Tips die je morgen al kunt inzetten.
  • Uitleg
    Afbeelding
    Meisje met rood haar houdt stapel boeken vast. Ze staat in de klas.
    ‘Een aangepast schoolboek, wat is dat eigenlijk?’
    Iemand die blind of slechtziend is, heeft niet veel aan de reguliere school- en studieboeken, boordevol teksten, afbeeldingen en opmaak. Gelukkig zijn er andere manieren om te kunnen leren en studeren.
  • Tips
    Afbeelding
    pennenhouder met stiften en potloden en memo blaadje met tekst TOP TIPS
    Zelf lesmateriaal aanpassen: 8 praktische tips
    Als het aankomt op toegankelijkheid, kun je aan vele knoppen draaien. Denk aan lettertypes, contrast, kleurgebruik, afbeeldingen. Bekijk hoe je zelf lesmateriaal kunt aanpassen in deze reeks artikelen met praktische tips.
  • Tips
    Afbeelding
    leraar met 7 kinderen van de basisschool aan één tafel
    Hoe kies je de juiste leesvorm?
    Iedere leerling is anders. En iedere leesbeperking is anders. We krijgen dan ook vaak vragen binnen over hoe je tot de juiste keuze komt voor een leesvorm. Het helpt als je weet welke vragen je moet stellen. En eenmaal een leesvorm gekozen: test of het echt werkt!
  • Uitleg
    Afbeelding
    schematische weergave van twee hoofden met daarin geordende letters en een warboel van letters
    Toegankelijkheid, wat bedoelen we er eigenlijk mee?
    Toegankelijk lesmateriaal. Wat verstaan we daar eigenlijk onder? En waarom zou je zelf lesmateriaal toegankelijk moeten maken? Onze experts vertellen er meer over!
  • Tips
    Afbeelding
    letters a b c
    Lees elke website in een dyslexielettertype
    Dyslexie? Weinig websites zijn gemaakt met een dyslexielettertype. Ontdek hier hoe je gemakkelijk iedere website leest in een dyslexielettertype.
  • Tips
    Afbeelding
    een persoon met een vergrootglas voor het hele gezicht
    Toegankelijkheid controleren in Word
    De spelling van je tekst controleren in Word is voor de meesten gesneden koek. De veel gebruikte tekstverwerker van Microsoft biedt zelfs de mogelijkheid om de grammatica te controleren. Maar wist je dat je in Word ook kunt controleren of je bestand voldoende toegankelijk is?